A tavasz beköszöntével mi más is lehetne szórakoztatóbb és kikapcsolóbb, mint könnyű felszereléssel keszegekre horgászni?
Etetőanyagom 2 kilogramm, barna színű, gyümölcsös - dévéres kaja volt, amit egy Canal és egy Bréme keveréke adott.
Ezt angol morzsával kevés bábbal és kender maggal dúsítottam, valamint bekeverésnél kevés Brasem aromát is tettem a vízbe.
Alapnak 6 gombóccal indítottam, mivel tapasztalatom szerint ezeken a vizeken jobb megoldás kicsit nagyobb alapot bedobni és utána addig békén hagyni a halakat
a ráetetéssel, amíg nem jelenik nagyobb mennyiségű keszeg.
Csalinak a megszokott csonti, pinki illetve giliszta volt nálam.
Egyetlen szereléket készítettem ki, hogy feltegyem a botra.
Ez egy 1.25 grammos úszóból állt, no°8-as jelző ólommal és nagyjából 30 centin elosztott láncólmozással.
Az előkém 30 centi hosszú volt, no°16-os horog 0.10mm átmérőjű zsinórra kötve.
Az alapozó etető gombócok bedobása után nagyjából 30 perccel érkezett az első hal egy kis karikakeszeg személyében.
Ettől kezdve szinte folyamatosak voltak a kapások, de délután volt egy 40 perces üresjárat, amikor csupán egyetlen törpeharcsát sikerült csak fogni.
A jellemző halak ezen a napon a dévér és karika keszeg, valamint a bodorka és törpeharcsa volt.
Amikor etetésemen megjelentek a keszegfélék nagyon halkan dobtam 2 golflabdánál is kisebb gombócot, hogy ott tartsam őket. Ha ez kimarad, akkor először apróbb keszegek jelennek meg a termetesek helyett, majd átveszi helyüket a törpeharcsa.
Spiccbottal kifejezetten élvezetes egy-egy beeső nagyobb méretű hal fárasztása!
Az érzékeny és hajlékony bot a horgon lévő hal minden rezdülését közvetíti az ember felé, hihetetlen élmény nyújtva egy kárász, kis ponty vagy nagyobb bodorka fárasztásánál.
Kis odafigyeléssel és rutinnal a bot szépen felőrli a megakasztott hal erejét, hogy aztán merítőnkbe tudjuk terelni. Fontos, hogy a botra bízzuk a fárasztást és mindig hajoljon, ne tartsuk egyenesen, hogy majd a zsinór nyúljon, mert akkor biztos a szakítás.
Ha pedig nem elég számunkra a vadregényes csatornán a halfogás öröme...